english      français     

Rólunk » Elhelyezkedés: Az Ipoly-völgye

Ipoly ValleyIpoly-völgye meghatározó szerepet játszik a rendkívül sokszínű állat- és növényvilágnak otthont adó Ipoly Kárpát-medence ökológiai egyensúlyának fenntartásában.

 

A völgynek sajátos etnikai és kulturális jelleget kölcsönöz, hogy a szlovák-magyar határon fekszik, a Börzsöny hegység nyugati lejtőinek lábánál, ahol mindkét nemzet évszázadok óta összefonódva él. A terület a külföldi látogatók által is könnyen megközelíthető, hiszen a Budapestet Esztergommal, Béccsel, Pozsonnyal és Brünnel összekötő nyugati főutak mentén helyezkedik el: 150 km-re az osztrák, 200km-re a cseh, 300 km-re a román, 350 km-re a szerb-horvát és 500km-re a német határtól.

 

Nagybörzsöny

A történelem során mindvégig a bányászat volt a falubéliek fő bevételi forrása; eredetileg bizmutot és ólmot bányásztak a területen. A 12. században István Király a faluban templomot építtetett. A 13. században tiroliak, majd egy évszázaddal később pedig szászok települtek be. A 15. században az arany-és ezüstbányászat megjelenésével Nagybörzsöny városi címet kapott.

Gazdag történelmi múltjának köszönhetően a falu ma is négy templommal és egy középkori szélmalommal büszkélkedhet. A Börzsöny hegység gazdag lehetőséget kínál a túrázóknak akár gyalogosan, akár hangulatos erdei vasúton.

 

A gyümölcstermesztés hagyománya

A vidék gazdái nemzedékek óta bogyós gyümölcsöket termesztenek. A hagyományból eredő szakértelem a terület kedvező éghajlati adottságaival társulva együtt biztosítják az itt termesztett gyümölcsök íz-és aroma gazdagságát.