english      français     

Rólunk » Ganádpuszta története -
1986. - Ganádpuszta újjászületése

Az akkor még szerény jövőnek elébe néző Ipoly-völgy fejlesztése 1986 októberében kezdődött el amikor Ganádpusztán még mindössze egy düledező tehénpajta állt. Itt vette kezdetét Ganádpuszta nem minden nehézségtől mentes újjáépítése, mely először herpetológiai farmként üzemelt.

 

 

Később, 1991-ben a herpetológiai vállalkozás a régióban egy másik telepre költözött. Ezt követően Ganádpuszta Közép-Európa egyik legnagyobb és legsikeresebb díjugrató lótenyészetévé fejlődött és üzemelt az évek során.

 

 

1999 - Az új Ganádpuszta: a lovaktól a gyümölcsökig

1999-ben új fejlesztési elképzelés alapján a lovasfarm átalakítása az Ipoly-völgy első gyümölcsborászatává és szeszfőzdéjévé - a lovak máshova költöztetése mellett- elkezdődött. A döntés nem volt egyszerű és az ötlet nem volt nyilvánvaló. Annak ellenére, hogy a régióban nagy hagyománya van a gyümölcstermesztésnek, ami hosszú éveken keresztül biztosította a termelők megélhetését, megjelentek a megtermelt gyümölcsök eladási gondjai. Az eladási gondok fokozatos növekedésével a régiós gyümölcstermesztés is hanyatlásnak indult. Hogy ezeken a nehézségeken túllendüljünk és mind a gazdaságok, mind a régió talpon maradhasson, először egy gyümölcspép készítő üzem ötlete fogalmazódott meg, de sem ez, sem az azt követő gyümölcslekvár készítő üzem beruházása sem került megvalósításra a tervezői asztalról. Mindezek helyett 2001-ben Ganádpuszta gazdát cserélt és néhány luxemburgi cég befektetéseképpen megalakult az EAST-WEST FRUITS. Ez tekinthető a valóságban is a gyümölcsbor készítés indulásának. A gyümölcstermesztési elképzelések gyümölcs-ültetvények létrehozásában valósultak meg, és a meglévő épületek pincékkel egészültek ki.